Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
25 Eylül, 23 Ekim, 27 Kasım, 25 Aralık, 29 Ocak
Osmanlı İmparatorluğu’nun Siyasi Tarihi
Bu seminerde beş hafta boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi tarihini, toplumsal boyutlarını gözeterek ele alacağız. İmparatorluğun son üç yüzyılını kapsayacak olan derslerin ağırlığı uzun 19. yüzyıl üzerinde olacak.
I. Hafta
Osmanlı Gerçekten Geriledi mi?
Erken Modern Dönemde Osmanlı Devleti’nin Dönüşümü (1600-1800)
Geçmişi nasıl ve ne kadar bilebiliriz? Arşiv her şeyi saklar mı? Belge kanıt mıdır? Belgeler nasıl okunur, nasıl okunmalıdır? Objektif bir tarih mümkün müdür & Tarih bir kurgu mudur?
Ardından “bozulmaya” delil olarak gösterilen tahttan indirme vakaları, kadınlar saltanatı, çocuk/deli padişahlar, taşrada ayanların yükselişi, devşirme sisteminin, tımarın, Yeniçeri Ocağı’nın bozulması gibi gelişmeleri ele alacağız.
II. Hafta
Islahatlar Taklit mi İhtiyaç mı?
Osmanlı Reform Yüzyılının Kuşbakışı Tarihi…
Bu derste uzun 19. yüzyıl boyunca, Nizam-ı Cedid’den (1793) I. Dünya Savaşı sonuna (1918) kadar olan dönemde Osmanlı İmparatorluğu tarihini ana hatlarıyla ele alacağız. 19. Yüzyı lOsmanlı politik tarihinin temel karakteristiklerini tanıyacağımız bu ders sonraki haftalarda konuşacaklarımıza temel oluşturacak.
III. Hafta
Nedir Şu Tanzimat Dedikleri?
Reformlar Çağında Osmanlı Devleti neler vaat etti & Neler yaptı (yapabildi)?
Bu hafta uzun 19. yüzyılın kurucu alt dönemlerinden biri olan Tanzimat reformları dönemine (1839-1876) odaklanacağız.
IV. Hafta
Despot/Kızıl Sultan mı yoksa bir Ulu Hakan mı?
II. Abdülhamid ve Dönemi (1876-1909)
Bu derste onun dönemine ve politikalarına bakarken bu ikiliklerin dışında bir Abdülhamid ve dönemi değerlendirmesi yapacağız. Onu Tanzimat’tan beri gelen reform çizgisi ve 1870’lerdeAvrupa’da yükselen otoriterliğin çerçevesi içinde değerlendireceğiz.
V. Hafta
İmparatorluğu İttihatçılar mı batırdı?
II. Meşrutiyetten Ulus Devlete: İmparatorluğun son 15 Yılı
Bu derste Osmanlı’nın son dönemini içerideki gelişmeler kadar etrafındaki dünyanın hızlı dönüşümüne de dikkat ederek ve aşağıdaki soruları göz önünde tutarak değerlendireceğiz:
Meşrutiyeti nasıl ve niye ilan edildi? Türkçülük ve Türklük bilinci nasıl gelişti? İmparatorluk Türkiye Cumhuriyeti’ne nasıl bir miras bıraktı?